Amber bij de hydrotherapie

Misschien kennen jullie Amber wel, zij is de Groenendaeler van Iris van de Weem. Amber heeft last van Chronische Synovitis, wat een gewrichtsonsteking in de knieën is. Hierdoor liep zij mank en wisten haar baasjes niet meer hoe ze haar konden helpen. Amber kreeg veel medicijnen en dan ging het weer even goed. Maar toch kwam het steeds terug. Op advies van Dogwish zijn ze met hydrotherapie gestart. 

 


Maar wat is hydrotherapie nu precies?

Hydrotherapie, wordt ook wel Aqua(water)-therapie genoemd. Hydrotherapie is een vorm van revalidatie, zoals fysiotherapie, en wordt in water uitgevoerd. Door de positieve eigenschappen van het water, die bijdragen aan een sneller herstel van de hond, is het bewegen in water een veilige manier van revalideren, waarbij er geen sprake is van verkeerde belasting of negatieve effecten.

 

Een veilige manier van revalideren en bewegen in water
Een veilige manier van revalideren en bewegen in water

Tijdens het zwemmen of lopen in water zorgt de opwaartse druk van het water ervoor dat er minder gewicht op de gewrichten van de hond rust, hierdoor is het bewegen in water makkelijker. Dit zorgt voor een snellere spieropbouw, meer flexibiliteit en mobiliteit in de gewrichten, functie herstel van de spieren en gewrichten, een betere stabiliteit en ontspanning van de spieren, zonder negatieve effecten. 

Bij hydrotherapie is het water verwarmd. De temperatuur kan variëren van 28 tot en met 34 graden Celcius. Maar de ideale temperatuur is 32 graden. De temperatuur van het water zorgt ervoor dat de bloedvaten verwijden. Hierdoor kunnen voedingsstoffen en zuurstof sneller door het lichaam vervoerd worden. Het warme water zorgt er tevens voor dat de spieren van het dier ontspannen en dat pijn, stijfheid en zwellingen verminderen. 

Het bewegen in water is een inspannende workout. Dit heeft te maken met de dichtheid van het water. Dit maakt bewegen of zwemmen in water een betere vorm van “sporten”, maar veel minder belastend als lopen of rennen. Hydrotherapie traint de spieren (vergroot de spiermassa), verbeterd de conditie en het uithoudingsvermogen van de hond. 

Bij hydrotherapie laat je de hond zwemmen, onder begeleiding van een hydrotherapeute, in een voor honden geschikt bad of honden kunnen getraind worden in een zogeheten; Aquatrainer. Dit is een loopband die onderwater loopt. Deze therapie is onstaan in Engeland, waar ze racehonden lieten zwemmen om de spieren van de hond te versterken, zodat de kans op blessures tijdens het rennen verkleinde en de honden sneller konden rennen.

 


Waar wordt hydrotherapie voor gebruikt?

Hydrotherapie kan gebruikt worden voor honden met problemen aan het bewegingsaparaat of met neurologische problemen, maar hydrotherapie is ook een effectieve manier van bewegen voor gezonde honden, waarvan; de conditie kan worden verbeterd, die af moeten vallen, ter ontspanning, als watergewenning of voor het overwinnen van watervrees.

Orthopedische condities

Revaliderende patiënten met orthopedische condities hebben baat bij hydrotherapie, omdat het een pijnvrije manier van bewegen is. De honden zijn vaak stijf en hebben moeite met bewegen. Hydrotherapie helpt als spierversterking rond de zwakkere gewrichten, als pijnverlichting en zorgt voor het vergroten van de flexibiliteit en mobiliteit. Bij orthopedische condities moet je denken aan aandoeningen zoals, artrose, heup dysplasie, elleboog dysplasie, patella luxatie, een gescheurde kruisband, enzovoorts. 

 

Neurologische condities

Daarnaast wordt hydrotherapie ook veel gebruikt voor het prikkelen van de zenuwen en het stimuleren van beweging bij dieren met neurologische problemen. Dit zijn aandoeningen zoals; een hernia, spondylose of Cauda Equina Syndroom, zenuwuitval, verlammingsverschijnselen, enzovoorts. 

 

Blessures

Ook bij blessures (of ter voorkoming van) en bij het onverklaarbaar mank lopen van de hond en bij spierverlies, kan hydrotherapie helpen. 

Ouderdom

Als laatste hebben oudere honden veel baat bij hydrotherapie. Als ondersteuning tegen stijfheid en slijtage van de spieren en gewrichten.

 

Overgewicht

Honden met overgewicht hebben vaak moeite met bewegen en door het gewicht belasten ze hun gewrichten teveel. Wat weer leidt tot slijtage en artrose. Dit maakt het nog moeilijker om te bewegen en af te vallen. Het water zorgt ervoor dat honden met overgewicht makkelijker kunnen bewegen en hierdoor zonder belasting bewegen en afvallen. 

 

Hydrotherapie als training

Bij sporthonden helpt hydrotherapie bij het verbeteren van de conditie, de soeplesse en de spierkracht. Daarnaast kan hydrotherapie gebruikt worden om watervrees te overwinnen of een hond te laten wennen aan water of ter ontspanning.

 

Voor welke honden is hydrotherapie niet geschikt?

Honden met open wonden, hechtingen, ernstige huidproblemen, long of hartafwijkingen en loopse teven zijn niet geschikt voor hydrotherapie.

 

Sinds Iris is begonnen met hydrotherapie voor Amber is zij steeds beter gaan lopen. Nu mankt ze alleen nog wanneer ze teveel heeft gespeelt en gerend. Maar Amber kan weer een gelukkig honden leven lijden. Bekijk het filmpje van Amber op Facebook: 

Ook interesse in hydrotherapie voor uw hond? 

Kijk op: www.hydrodogs.nl

 

Geschreven door: Britt van Roosmalen, gediplomeerd honden hydrotherapeute en eigenaresse van honden hydrotherapie centrum Hydrodogs.


Reactie schrijven

Commentaren: 0