Baknijd en Prooinijd

Geschreven door:

Dorenda Theunissen

bron: Positively, Victioria Stilwell

Kynologisch Gedragsdeskundige bij Hondenschool Dogwish

 

Een hond kan controle uitvoeren op zijn voer, speeltjes en personen. Dit kan met voorwerpen zijn die gegeven zijn aan de hond, maar ook met voorwerpen of mensen welke de hond zichzelf toe-eigent. Met agressieve sginalen maakt de hond duidelijk dat andere (on-)bekende hier niet aan mogen komen. Gedrag wat in de praktijk met regelmaat voorkomt en behaalde ervaringen uit het verleden, stimuli en het natuurlijk instinct van de hond en zijn persoonlijk karakter kunnen aan dit gedrag bijdragen.

 

 

 

Zijn het de onzekere honden welke spullen beschermen?

Een hond kan bang zijn om de spullen welke hem een goed gevoel geven of nodig zijn om te overleven te verliezen. De onzekerheid dat iemand hem dit afpakt (bekend of onbekend) weegt bij een hond met een onzeker karakter natuurlijk hoger op, dan een hond welke heel zelfverzekerd is, en daardoor ook minder bang is om zijn waardevolle spullen te verliezen.

 

Naast karakter is de ervaring ook doorslaggevend voor het gedrag om het waardevolle goed te beschermen.

  • Waardevolle spullen worden zonder pardon afgepakt door onbekend of bekend persoon, dit geeft resultaat dat de hond zich gaat verweren tegen deze onbekende of bekende persoon, na een aantal negatieve ervaringen. De hond vraagt in hondse taal om van zijn spullen af te blijven, enkel ziet dit in hondentaal er natuurlijk veel dreigender en onbekender uit dan dat een menselijk persoon het tegen ons zal zeggen.

De bedreiging om het waardevolle goed te verliezen, maken de hond meer waakzaam boos en prikkelbaar tegenover de dreigende bron.

 

 

Moet ik mijn hond straffen als hij zijn spullen ten overstaan van mij of andere familieleden bewaakt.

Omdat men vaak de reden niet begrijpt waarom honden hun waardevolle goed bewaken, gaan eigenaren vaak de confrontatie aan met de hond. Dit zal averechts werken, de volgende keer zal de hond zijn goed nog beter gaan beschermen. Alles omdat deze bang is dat jij zijn goed wil afpakken. Wanneer je goed naar de reden van agressie bij de hond kijkt, is de hond dus bang dat jij zijn goed afpakt. En waarom zou je bijvoorbeeld zijn brokken af willen pakken? Geef de hond juist het vertrouwen dat hij niet bang hoeft te zijn van jouw aanwezigheid, de hond zal zich dan minder bedreigd voelen.

 

Wanneer je de confrontatie fysiek aan zult gaan, heb je te maken met een winnaar en een verliezer. Tevens een vertrouwensbreuk tussen baas en hond, dus eigenlijk hebben beide verloren. Beter en veiliger is om te gaan voor een bloedeloze staatsgreep waarvan je hond nog niet eens doorheeft dat je hier mee bezig bent. En uiteindelijk ben jij dan toch de winnaar, waarbij de hond jou juist meer is gaan vertrouwen. Dus 2 winnaars!

 

Wat als je hond zijn voerbak bewaakt tegenover jou of jouw gezinsleden.

  • Start met een nieuwe voerbak en een nieuwe plek waar u uw hond wilt gaan voeren. Doorbreek de eerdere herkenbare routine van de hond
  • Hanteer nieuwe diverse en wisselende voedingstijden, dit voorkomt dat uw hond al spanning gaat opbouwen wanneer zijn "interne klok" gaat vertellen dat het etenstijd is.
  • We gaan gebruik maken van de "lege kom methode". Pak de nieuwe voerbak van uw hond en laat het lijken alsof u deze vult met zijn voer.
  • Zet de lege kom voor de snuit van de hond, hij zal er met zijn kop zoals normaal gesproken ingaan. Zie dat hij zich realiseert dat er geen voer in de kom zit, en wacht totdat hij hu aankijkt. Zodra dit gebeurt beloon je de hond door een deel van zijn voer in de kom te leggen.
  • Blijf bij zijn voerbak staan, en wacht totdat hij het kleine beetje voer opheeft en hij u weer aankijkt. Zodra dit gebeurt geeft u weer meer voer. weer een klein deel.
  • Herhaal dit totdat zijn portie eten op is. Loop weg van de voerbak, loop weer naar de voerbak toe wanneer de hond het deel opheeft, vul de voerbak met een nieuw portie en loop weer weg. Dit zal de hond laten ervaren dat uw aanwezigheid bij de voerbak juist de voeding ten goede komt.
  • Herhaal dit gedurende een week. Voeg daarna steeds grotere porties toe in de voerbak, totdat u zijn gehele voerportie in een keer kunt geven en u naast de voerbak kunt blijven staan totdat uw hond zijn bak heeft leeggegeten.
  • De volgende stap is naar de voerbak toe te wandelen op het moment dat uw hond deze leeg likt. Gooi er iets extra lekkers in (let op, stop niet direct uw hele hand in de voerkom, maar werp het in de voerkom).
  • De laatste stap is om tijdens het moment van eten naar de voerbak toe te wandelen en er weer iets lekkers in te gooien. Uw hond zal uw toenadering als prettig gaan ervaren.

Let op met kinderen en de voerbak. Deze bovenstaande training dient uit veiligheidsoverwegingen door een volwassen persoon uitgevoerd te worden, Nimmer door een kind! 

 

Ook al ziet deze foto er erg lief en schattig uit. In elke hond, hoe lief ook, kan verdedigingsdrang aanwezig zijn. U wilt nooit dat uw hond uit onzekerheid en angst om zijn voer te verliezen uw kinderen bijt. Leer vanaf de komst van de pup jouw kinderen aan om de hond met rust te laten tijdens het eten. Zijn de kinderen nog te jong om dit te begrijpen. Zorg dat je hond rustig kan eten in een andere ruimte, waar uw kind niet bij kan!