Een dag mee: De hondenfotograaf

Geschreven door:

Dorenda Theunissen

 

in samenwerking met:

Aoife Hendriks Photography

Mail: aoife@aoifehendriks.com

Website: http://aoifehendriks.com/

Dierenarts Boxmeer

Er is zoveel met honden wat je kunt doen, dat er ook activiteiten zijn die ik helemaal niet ken. Aoife Hendriks is professioneel fotograaf en een kei in het fotograferen van honden. Misschien heb je wel de nieuwe foto's in de hal bewonderd, deze platen zijn geschoten door Aoife. Dit zijn onze eigen honden, welke gefotografeerd zijn zoals wij ze zien. De een sterk, de ander serieus, een lolbroek, een clown, trouwe vriend en ‘ik doe gewoon mijn eigen ding’ hond… Wanneer je naar de foto’s zult kijken, begrijp je vast wat we bedoelen. Knap, om met een plaatje het karakter van een hond te beschrijven. Maar hoe doet een fotograaf dit nu? Ik ging een dagje met Aoife mee,,, Ik heb zelf even de camera mogen bedienen en ervaren dat het helemaal niet makkelijk is! En hoewel deze camera net zo duur zal zijn als mijn auto…. daarmee lukte het mij nog steeds niet om scherpe goede foto’s te schieten. Achter het dure apparaat moet dus wel een professional zitten.

Het eindresultaat van een shoot, begint al bij de aanvraag

Een klant mailt Aoife met de vraag of ze haar honden wil fotograferen. Een makkelijke vraag leek mij, Je hebt een persoon met een camera en een persoon met een hond, en die komen samen op een dag wanneer de zon lekker schijnt. Aoife beantwoord de klant dat ze het gestelde vertrouwen waardeert, en je eindigt met een blije klant. That’s All?

 

Helaas… dat was iets te kort door de bocht van mij. Aoife wil van alles weten en gaat met de klant in gesprek. Hierdoor begint ze erachter te komen wat de klant nu eigenlijk wil. Moet het iets unieks worden, of een shoot gebaseerd op een eerdere look die zij heeft genomen, in een studio of in de open lucht, en daar heb je weer de keuze uit Lente, Zomer, Herfst en Winter. Aoife wil ook weten waar ze de foto willen hangen, dus het decor waarin de foto terecht komt. En welk materiaal heeft de klant in gedachte en de grootte van het af te drukken exemplaar.

 

Vaak heeft de persoon een foto gezien aan de muur van een vriend en wil hij dezelfde look maar dan met zijn of haar eigen hond. Ze vraagt dan ook om foto’s van de eigen hond toe te zenden, de kwaliteit van de foto is niet belangrijk op dat moment, ze gebruikt de foto puur ter inzicht wat voor een soort hond er op de shoot zal komen. Zo kan ze beoordelen of wat de klant wil ook mooi zal zijn met zijn/haar eigen hond. Soms is dit niet het geval, en dan bedenkt Aoife een shoot die wel bij de hond zal passen, alles in overleg met de klant.

 

Na dit gesprek stuurt Aoife een vragenlijst toe. Het doel is om meer over de hond te weten te komen. Wat is zijn persoonlijkheid, wat vindt de hond leuk om te doen? Want wanneer een hond echt gelukkig is tijdens de shoot, alleen dan heb je de grootste kans op die grote hondachtige glimlach. En wat vindt de eigenaar eigenlijk van zijn hond, hoe zien zij de hond, zo krijgt ze een idee wat de eigenaar eigenlijk graag op de foto wil zien.

Een "hondachtige" glimlach in actie. De hond laat overduidelijk zien dat hij het naar zijn zin heeft. De fotograaf stond hier dan ook wel met takken in haar haren, rollend over de grond en dolfijngeluiden te maken. Alles voor "the perfect smile".
Een "hondachtige" glimlach in actie. De hond laat overduidelijk zien dat hij het naar zijn zin heeft. De fotograaf stond hier dan ook wel met takken in haar haren, rollend over de grond en dolfijngeluiden te maken. Alles voor "the perfect smile".

De mooiste foto is niet degene waarop de hond perfect poseert en alle attributen precies staan zoals gepland, maar het is de foto waarop de hond zichzelf gelukkig voelt en zich gedraagt zoals de baasjes hem ook herkennen.

En dan gaat ze ook nog “stiekem” op Social media spieken, kijken of de klant een eigen account heeft waar ze foto’s kan vinden van de eigenaar samen met zijn/haar hond. Ze krijgt hiermee een indruk van de relatie van de baas en hond naar aanleiding van deze foto’s op social media.

 

Een halsband vertelt soms zoveel over een hond

En dan nog de laatste standaard vragen, dient de hond aan de lijn te blijven, of kan hij los lopen tijdens de shoot, wil de eigenaar dat de halsband aan blijft, of gaat deze af? Soms geeft een halsband namelijk weleens zoveel meer informatie over een hond dan dat je jezelf bewust van bent vertelt Aoife. Misschien draagt de hond namelijk nog steeds dezelfde kleur halsband dan het puppy-bandje uit het nest. Wellicht hangt er een bepaalde ID tag aan de halsband, of staat de naam van de hond in de halsband gegraveerd. Soms geeft een halsband voor de eigenaar nog net even een nog diepere herinnering van het leven van de hond wanneer de hond ooit komt te overlijden, en je enkel nog de foto’s als herinnering hebt.

De hond heeft een slechte dag, ook daar heb je mee te maken als fotograaf

Aoife vertelt me dat er niets moeilijker is om mee te werken dan met levende dieren en kinderen. Kinderen gedragen zich tijdens een shoot ook altijd net anders dan de ouders willen. Baasjes hebben soms ook dat effect van snel presteren op de hond tijdens een shoot, en dan doet de hond gewoon net even niet wat de baas wil, de druk komt hierdoor hoog te liggen. Ook kan de hond onder de indruk zijn van de camera. Aoife neemt rustig de tijd, en wil het die dag niet lukken, heeft de hond dus een slechte dag, dan breekt ze de shoot af. En komen ze op de 2e of 3e datum weer bij elkaar.

 

Alles moet kloppen op het moment van fotograferen en de hond moet top in zijn vel zitten wil zij het beste eindresultaat kunnen geven, een ongelukkig of een gestresst hondje zal namelijk geen mooie foto’s opleveren. Het is mij al duidelijk dat Aoife niet voor snel en half werk gaat.

De perfecte dag voor het perfecte plaatje.

Ook bij mij in de agenda staan er drie data, waarop het kan zijn dat ik mee mag op een shoot met Aoife en een klant. Geluk voor mij, de eerste dag is het direct het juiste weer, en daar gaan we in de avond naar een heidegebied in de buurt. Aoife weet inmiddels precies wat de eigenaren willen, actiefoto’s met de blik op de camera en de kleur van de hond matcht in het heidegebied. De hond is er en de eigenaren zijn ook aanwezig. De eigenaren hebben een volle tas mee, ze halen er van alles uit, van speeltjes tot koekjes. Ze kregen de opdracht vertelden ze om van alles mee te nemen wat hun hond leuk zou vinden. Maar, mocht het dan even niet daarmee lukken, fluistert Aoife dat ze zelf ook ook nog een aantal “voltref” beloningen bij zich heeft, waarmee ze zich in noodsituaties met een hond altijd nog weet te redden. De speeltjes zijn nodig voor de actiefoto’s.

 

Al snel hoor ik het geklik van de camera. Honderden foto’s lijken er gemaakt te worden. Aoife is helemaal met de hond bezig, gaat op in het moment… als een malle kruipt ze over de grond, en maakt ze de gekste geluidjes. Alles om maar de aandachtige enthousiaste blik te krijgen van de hond. Haar imitatie van Flipper de dolfijn blijkt grote favoriet te zijn tijdens deze shoot, de hond kijkt prachtig uit zijn ogen richting de camera wanneer hij het geluid hoort. Het moment dat ik in het heideveld flipper geluiden hoor en ze stokken in haar kapsel steekt moet ik toch wel stiekem even lachen, het ziet er inderdaad maf uit, en de hond in kwestie vindt de fotografe fantastisch, want er wandelt een stok met haar mee. En laat dat nu net ook een van zijn favoriete speeltjes zijn. Geweldig, ondertussen speel ik een beetje met haar oude camera, en probeer ik tegelijkertijd te kijken of ik er feeling voor heb, en of ik in beweging ook scherpe beelden kan schieten. Haha, ik heb alles scherp op beeld staan, van heide takjes tot de wolken, maar die hond krijg ik er in ieder geval niet mooi scherp op… Laat maar, ik kijk wel verder gewoon toe hoe iemand plezier in zijn werk heeft.

Hond in positie, nog steeds de aandachtige blik vasthouden met een ontspannen bekkie.
Hond in positie, nog steeds de aandachtige blik vasthouden met een ontspannen bekkie.

Je moet er wel een klein beetje gek voor zijn.

De hond is happy, en Aoife is ook happy. De eigenaren weten tot nu toe nog niets over de foto’s. Eerst worden ze thuis op de PC gezet. De foto’s welke het meest voldoen aan de vraag van de eigenaar worden geselecteerd. Op de website van Aoife maakt ze voor de eigenaar een afgesloten pagina aan, hier zet ze de foto’s op. Vanaf dat moment kunnen de eigenaren de foto’s bekijken. Nabewerking van de foto’s is gewenst mogelijk, en dan kunnen de gewenste afdrukken besteld worden.

 

Een tijdrovend stukje vakwerk, dat ben ik dan wel weer te weten gekomen na deze avond. Dat je een beetje heel erg gek moet zijn om fotograaf te zijn, dat zie ik nu ook wel in… en dat je wel een dure camera in je hand kunt hebben,,, betekent niet direct dat je ook kunt fotograferen… dat weet ik nu dan dus ook ;-)

 

 

 

Aoife Hendriks Photography

Mail: aoife@aoifehendriks.com

Website: http://aoifehendriks.com/

Patty Gisbers-Jenniskens Dierenarts Boxmeer

Commentaren: 0