Een oudere hond adopteren.

Geschreven door:

 

Dorenda Theunissen Verdijk

Dierenarts Boxmeer

Een oudere hond in het asiel wordt sneller overgeslagen met de concurrentie van de "jongeren". Toch zitten deze oudere honden daar vaak ook om zo snel mogelijk weer een gouden mand te vinden. Een oudere hond adopteren uit het asiel heeft ook zeker zijn leuke kanten. Honden zijn namelijk leuk op elke leeftijd.

 

 

Oudere hond brengt hoge dierenartsrekeningen met zich mee?

Vaak is het eerste wat in iemand zijn hoofd naar boven popt, bij de overweging van een oudere hond, de gezondheidskosten. Want een oudere hond linkt men sneller aan ouderdomsproblemen. Het asiel en de dierenarts zouden jou veel over de gezondheid van het dier kunnen vertellen. Een check up bij de dierenarts vertelt je direct meer over zijn gezondheid en waar je rekening mee dient te houden. Natuurlijk is geen enkele garantie over gezondheid te geven, en betreft het een momentopname, maar dit is ook bij de jongere dieren het geval. Geen enkel ras, jong of oud, is gegarandeerd een x-aantal jaar niet ziek, elke hond kan plotseling medische kosten met zich meenemen. Bij de aanschaf van een hond zul je hier dus altijd rekening mee dienen te houden. Heeft de oudere hond toch mankementen... De dierenarts kan je vertellen wat de opties zijn en de financiële kosten waar je rekening mee dient te houden. 

Training

Veel mensen maken een denkfout bij de trainingsmogelijkheden van een oudere hond. Ze realiseren niet dat een oudere hond ook nog veel kan leren aan trucjes en gehoorzaamheid. Mentale stimulatie is voor elke hond een uitdaging op zijn of haar niveau. Met een oudere hond zou je ook al aan een stukje loslaten van de opvoeding kunnen denken. Een hond welke nog niet de volwassen leeftijd heeft bereikt heeft nog veelvuldig verrassingen in sloopgedrag, periode dat deze alleen thuis kan blijven of bijvoorbeeld de zindelijkheidstraining en de nachtelijke avonturen.

 

Rust

Oudere honden brengen meer rust in een huishouden. Ze zijn sneller tevreden met minder lichamelijke uitdaging. (al moet je de hond wel lichamelijk blijven onderhouden om het dier lichamelijk gezond te houden, lees hier meer over in dit artikel). Een oudere hond zal niet snel onder jouw favoriete TV programma zijn bal te voorschijn halen om nog een potje bal te gaan spelen.

Hoeveel jaar nog?

Rond de leeftijd van 7 jaar gaan we de hond "oud" noemen. Ze krijgen dan vaak de stempel senior. Hoe lang gaat zo'n hond dan nog mee? 1 jaar... of toch nog een jaar of 7? Daar kan niemand jou een antwoord op geven. Wat je mee mag nemen in je overweging is het rastype hond of de bekendheid van de kruisingen. Maar ook dan geen garanties. Wat je mee mag nemen is dat je de hond elke dag nog een fijn leven kunt geven. Want hoe goed de asiels ook hun best doen om elke hond te verzorgen. Het liefst ontvangen ze weer de liefde van een baasje of gezin in hun laatste jaren.

Dus jij overweegt een hond uit het asiel te nemen?

Kijk dan ook nog even een moment langer naar het hok met de oudere hond erin... en bedenk dat het niet allemaal zo zwart hoeft te zijn voor de toekomst, maar dat een oudere hond jou ook nog ontzettend veel kan bieden.

hond uit asiel
Hoe oud ze ook zijn,,, ze rennen jou er toch nog wel uit hoor ;-)