Hond naar het pension?

Geschreven door:

Dorenda Theunissen

Kynologisch Gedragsdeskundige bij Hondenschool Dogwish

De vakanties breken weer aan, de vraag bij hondengezinnen is ‘gaat de hond mee op vakantie, of blijft hij dit jaar thuis’? Goede vraag, een hond meenemen op vakantie betekent dat je gebonden bent aan regels op campings, op openbare plaatsen in jouw vakantiegebied, inentingen welke per land verschillen maar ook bepaalde ziektesoorten welke honden in Nederland niet zo snel oplopen, maar in het buitenland meer kans op heeft.

 

Soms is het gewoon prettiger of makkelijker om zonder de hond op vakantie te gaan. In zo’n geval ga je op zoek naar iemand waar je al het vertrouwen in hebt om je hond achter te laten.

Dit kan een familielid of vriend zijn, maar er bestaan ook hondenopvangcentra, een grootschalig of juist een klein hondenpension of hondenhotel waar je hond zich in afwezigheid van de baas veilig moet voelen en waarbij de baas ook een goed gevoel heeft om zijn dierbare huisvriend voor een bepaalde duur af te staan. Waar dien je op te letten bij het zoeken naar een pension.

 

Hierbij een aantal tips, wellicht kunnen deze aangevuld worden met prioriteiten welke jij belangrijk vindt.

 

  • Het aantal honden per verzorger. Zijn het aantal honden per verzorger wel verantwoord? Mocht er een calamiteit ontstaan tussen honden, heeft of hebben de verzorger(s) wel voldoende mogelijkheid om deze calamiteit snel op te lossen?
  • Hoe wordt omgegaan met het bij elkaar plaatsen van diverse honden? Wordt hier gelet op het karakter van de honden. Heeft de verzorger kennis van hondengedrag? Elk hondje van elk karakter moet natuurlijk wel een leuk verblijf hebben tijdens jouw vakantie.
  • Als mijn teef loops wordt tijdens het verblijf, hoe wordt hier mee omgegaan? Is ze dan nog wel welkom?
  • Is de verzorger bekwaam in het toedienen van medicijnen en mag je eigen voer voor de hond meenemen mocht dit in belang van de gezondheid zijn?
  • Wat gebeurt er wanneer mijn hond gewond of ziek raakt tijdens het verblijf in het pension.
  • De controle op entingen en vlooien, is deze naar behoren.
  • Mag jouw hond een proefnachtje blijven slapen, zodat er gekeken wordt of de hond wel een prettig verblijf zal hebben.
  • Gescheiden eten? Honden zijn geen sociale eters zoals wij mensen dat zijn, Gescheiden eten is belangrijk om vechten en overeten te voorkomen.
  • Hoeveel contact heeft de verzorger met de dieren? Hoe meer contact er tussen de verzorger en de honden is, des te beter. Bij voldoende contact worden ziektes, allergieën of een evt besmetting snel opgemerkt.

Dit zijn een aantal zaken waar je aan kunt denken als je je hond achterlaat bij een pension. Belangrijk is dat je zelf een goed gevoel hebt bij het achterlaten van je hond. In de omgeving van Boxmeer zijn er een tal van pensions voor honden. Groot en klein, net waar jij de voorkeur aan geeft.

 

Opvang in huiselijke sfeer

Een tweede mogelijheid die er bestaat in Nederland, en steeds populairder wordt, is de opvang in of aan huis. Persoonlijke en huiselijke service voor jouw honden. Particulieren kunnen zich inschrijven op een website, met de melding dat zij plek hebben om een hondje tijdens de vakantieperiode op te vangen. 

 

Een voorbeeld van dergelijke website is www.hondenoppas.nl