Hondenpoep en zieke koeien

De drol van je hond laten liggen in de bebouwde kom tijdens je wandeling is al smerig voor degene die na jou de route loopt, maar ook buiten de bebouwde kom is het niet netjes en soms ook zelfs gevaarlijk om  de drol van je hond te laten liggen.

Misschien heb je ze al eens gezien, bij weilanden waar koeien grazen, tref je steeds vaker deze bordjes aan.

Een bordje welke de boer aan de bedrading van zijn weiland heeft gehangen. Het wekte mijn interesse, want eerder ben ik het nog niet tegengekomen. Want hoe snel laten we onze honden langs de bedrading lopen, en omdat we in het buitengebied zijn, laten we ook nog sneller de drol liggen. Dit kan dus gevaarlijk zijn voor de koeien in het weiland. Wat is hier aan de hand?

Het betreft de eencellige parasiet Neospora Caninum en is een van de belangrijkste besmettelijke oorzaken van verwerpen bij koeien. Een Neospora infectie kan elke hond bij zich dragen, maar de hond hoeft hier zelf geen klachten van te hebben. Je hoeft het dus niet aan de hond te merken wanneer hij wel geïnfecteerd is. Een infectie met Neospora leidt niet tot ziekteverschijnselen bij de koeien. Wel kan de parasiet door weefselbeschadiging de dood van de ongeboren vrucht veroorzaken en wordt de vrucht door de moeder afgestoten. Niet elk geïnfecteerd dier verwerpt, maar kan de infectie wel overdragen.

Hoe kan jouw hond besmet raken met deze parasiet, en hoe komt de besmetting op zijn beurt dan weer terecht bij de koe, dit werkt via de volgende cirkel:

Honden raken besmet door:

  • Het eten van nageboorte, een geïnfecteerd kadaver of vruchtwater op het veebedrijf zelf.
  • Het eten van nageboorte, een geïnfecteerd kadaver of vruchtwater van een hert of een ree. Deze lopen natuurlijk ook vrij door de bossen en bevallen ook vrij in de bossen, en een likje van het vruchtwater kan al voldoende zijn om de hond drager te laten worden van deze parasiet.
  • Het eten van besmet rauw vlees
  • Het eten van hondenpoep van een andere hond met daarin de Neospora Caninum parasiet.
  • Besmetting van moederhond op haar pup

Wanneer je naar de afbeelding kijkt kan de besmetting van een dragende koe voor een behoorlijke storm op een koeienbedrijf zorgen. Een doodgeboren kalf betekent voor een veehouder dat

  • Er geen inkomsten worden behaald uit het kalf
  • De investering voor opfok is weggegooid geld
  • Veearts kosten betaald moeten worden om dode ongeboren kalfjes “geboren” te laten worden.
  • Er dienen weer nieuwe investeringen gedaan te worden voor nieuwe opfok
  • Een besmetting kan bij een volgende generatie koeien weer zorgdragen voor een nieuwe lijn van besmette kalfjes en zo lange tijd schade aan het bedrijf richten.

Honden zijn drager van deze ziekte, maar kunnen zelf ook ziek worden van deze parasiet.

Ook honden kunnen ziek worden van deze parasiet wanneer ze besmet raken. De parasiet kan ernstige ontstekingen veroorzaken in het hele lichaam. De ziekte verloopt vaak fataal.

1 op de 10 honden is in contact geweest met Neospora. De meeste van deze dieren zijn niet ziek geweest. Hoeveel van deze dieren ziek worden van de parasiet is onbekend.

Wil je meer weten over het ziektebeeld van Neospora Caninum bij de hond, dan verwijzen wij jou door naar deze website : https://www.mcvoordieren.nl/neospora-hond