Last minute vuurwerktips

Geschreven door:

Dorenda Theunissen - Verdijk

Kynoligsch Gedragsdeskundige bij Hondenschool Dogwish

Nog een paar nachtjes slapen, en daar gaan we weer : Happy New Year!!!

Van harte wensen wij jullie het allerbeste voor 2018, dat het maar weer een hondsgoed jaar mag worden :-)

Maar de meeste honden verklaren ons compleet voor gek deze avond, en snappen niks van ons knalfeestje. Voor hen vergaat de wereld. Ditmaal een aantal tips om de nacht met een bange hond door te komen. Deze tips zijn zeker ook nuttig voor wanneer je nog niet weet of je hond angstig zal zijn… Voorkomen blijft altijd immers beter dan genezen.


  1. Verduister de ruimte waar je hond gaat liggen. Zorg dat de lichtflitsen niet zichtbaar zijn.
  2. Zorg voor afleiding in de vorm van hardere muziek. Gelieve muziek die het knalgeluid overstemt. Tip, laat dit ook allemaal al een keertje gebeuren als er nog geen knallen zijn. Bedenk ook dat het muziekgenre niet al te veel knallen en beats kent welke anders uit de speaker knallen ;-)
  3. Laat je hond zelf een veilige plek zoeken. Als het zover is, en je hond wordt angstig van het geknal, laat hem/haar zelf dan zijn eigen veilige plek binnen in huis zoeken. Accepteer zijn gekozen plek. Wanneer mogelijk leg een deken over de plek heen, zo creëer je een holletje.
  4. Overdrijf niet in de aandacht die je hond geeft als hij/zij angstig is. Blijf zelf ook vooral kalm en ga niet zelf als een kip zonder kop rondrennen door het huis om maar de goede oplossing voor je hond te zoeken. Daar zal jouw hond niet minder angstig vangaan worden, maar juist meer gespannen door geraken.
  5. Negeren van de angst: Wat is dan wel de bedoeling? Natuurlijk mag de hond bij jou komen liggen als hij bang is. Als de hond dit accepteert en daar ook uit eigen wil blijft liggen. Gedraag je opgewekt, en doe vooral op dat moment zelf lekker kalm. Maar als hij bij jou wil komen liggen, is dat helemaal prima.

Welke voorbereidingen kun je treffen?

  • Bereid van te voren wat hersenspelletjes voor, een beetje ingewikkelde. Dit werkt niet meer bij de honden die compleet in de paniekstand staan, maar wel bij de hondjes die licht nerveus zijn. Het zal hen afleiden van het geknal. Voor inspiratie kun je kijken op de website www.hersenwerkvoorhonden.nl. Ook ideaal om de hond overdag toch "moe" te maken, wanneer buiten wandelen geen optie is.
  • Gevulde Kong, Een lekker goed smakend bot, Kauwspeeltjes welke gevuld kunnen worden met voedsel. Voor lekker kauwmateriaal kijken op de website van www.meatandbones.nl en zoek je nog een leuk kauwspeeltje waar de hond zijn brokjes uit kan verdienen, kijk dan eens op onze eigen webwinkel van dogwish. www.dogwish.nl, Tot en met 24 december kunnen de speeltjes nog besteld worden en liggen ze klaar in de hal.
  • Ontspanningsmassage, zorg dat je hier vooraf over geïnformeerd bent en zorg dat de hond de massage kent. Lyanne van Workum zal in 2018 hier ook workshops in verzorgen, zodat jij jouw eigen hond kunt masseren in spannende situaties, om de hond weer snel te laten ontspannen / kalmeren.
  • Zorg dat de hond zijn halsband met penning draagt. Honden zijn vluchtdieren. en als ze de kans hebben,,, en een bezoeker of gezinslid laat net de deur om 12 uur open staan omdat ze buiten willen kijken naar het vuurwerk… dan heb je de kans dat je jouw hond kwijt bent. In blinde aanhoudende paniek zal je hond niet luisteren. Maar wordt je hond gevangen, dan kunnen ze de baasjes snel bereiken.
  • Instrueer bezoek en kinderen waar ze op moeten letten als ze buiten vuurwerk willen gaan kijken, laat ze weten dat ze extra op moeten letten bij het openen van deuren… en vooral geen deuren open laten staan.

Spiegelen van gedrag

Zorg dat je eigen hartslag rustig is. Jezelf op gaan winden over het vuurwerk en jezelf boos maken heeft geen enkel nut. Het is elk jaar raak met vuurwerk en er zijn ook vele mensen die er van genieten. Ieder zijn soort feestje. Ben je jou zelf aan het opwinden of wordt je gefrustreerd en boos, dan voelt jouw hond dit piekfijn aan. Zorg dat je kalm bent en blijft.

 

Oudejaarsnacht en een hondenpension

Veel hondenpensions liggen in het buitengebied. In de buitengebieden is het in 99% van de gevallen rustig. Een aantal pensions zijn in de oudejaarsnacht open voor honden. Misschien is jouw hond wel veel beter uit dan thuis in deze nacht.

 

Laat honden niet loslopen op deze dag tijdens de wandeling.

Je zult niet de eerste, en ook niet de laatste zijn die toch zijn hond kwijtraakt bij een losse wandeling. Wil je hem toch los laten rennen, weet dan 100% zeker dat je in een vuurwerk-vrij gebied gaat wandelen.

 

Tot slot

1 januari dan staat de social media weer bomvol met berichten over vermiste honden. Als laatste tip, we hopen dat NIEMAND van ons het mag overkomen, maar zorg dat je goede recente foto’s van jouw hond op de computer hebt staan. Mocht jouw hond dan toch naar buiten gevlucht zijn, kun je direct een goede vermelding met duidelijke foto’s afgeven aan asiels, opvangadressen en het social media. Goede foto’s zijn een standfoto van de zijkant en een duidelijke kopfoto.

Lyanne aan het woord, wat wel en wat niet te doen op de avond van het vuurwerk.

Download het bestand om het af te kunnen luisteren via de computer. 

Download
Radio Uitzending Dogwish Vuurwerktips
Uitzending BLOS radio 2016, Mientje Wever en Lyanne van Workum.
ma10.mp3
MP3 Audio bestand 54.8 MB
Commentaren: 0