Leeftijd, de hond in vergelijking met de mens

Ik weet het nog heel erg goed, Toen ik als kleine meid door de speeltuin heen rende, van het ene toestel naar het andere, vond ik het maar raar dat mijn ouders 1 a 2 keer van de glijbaan gingen, terwijl ik er nog wel 10x!! van af zou kunnen zonder moe te worden. En ik sprak met mezelf af, later wanneer ik groot ben, dan ga ik nog vaker van de glijbaan dan mijn eigen kinderen. Nu inmiddels moeder van 2 kinderen,,, Ga ik net zo vaak van de glijbaan als mijn ouders destijds. Ik ben dus geen steek anders. Natuurlijk is een deel van de gekelderde motivatie voor een glijbaan de interesse in het toestel, het andere is dat het klim en klauw werk behoorlijk wat energie vraagt van een ouder persoon. Kun je nagaan dat dit nog zwaarder zal worden voor een oma of opa op leeftijd. Die zitbankjes staan er niet voor niks ;-) lichamelijk komen er dus beperkingen wanneer je ouder wordt. 

De hond in vergelijking met de mens lichamelijk gezien, wanneer zijn ze nog baby en wanneer zijn zij volwassen en wanneer worden ze bejaard.

 

Zelf zijn wij 3 senioren rijk. Lyanne heeft haar Boef van 12 jaar oud, en Dorenda heeft haar Joep van 11 en Pam van 9 jaar oud. Dit zijn onze ouwetjes die met pensioen zijn, maar zeker nog wel leuke activiteiten beleven. We trainen met hen niet meer op hoger sportniveau en  proberen zoveel mogelijk rekening te houden met de herstelperiode van het lijf. Wanneer begint nu eigenlijk het seniorenpad voor de honden? want 8 jaar is toch eigenlijk nog piepjong. Voor een mens wel inderdaad, maar een hond is geen mens.

 

Is een hondenjaar dan ook 7 mensenjaren?

Prettig is het om een vergelijking te maken met de mens om een inlevingsvermogen te creëren. Er bestaan veel tabellen over dit onderwerp, en hoewel ze allemaal redelijk met elkaar overeenkomen, is het belangrijk om te weten welke conclusie je wilt trekken om tot een vergelijking te komen. Onze vergelijking willen wij niet op mentaal/psychologisch gebied maken, maar puur op lichamelijk gebied, dus het skelet en de spieren. We gaan het lichamelijke leeftijdsrooster eens bekijken. In dit rooster wordt de onderscheid gemaakt tussen de grootte van de rassen. Het is namelijk wel bekend dat de gemiddelde leeftijd van kleine rassen hoger ligt dan die van de grote rassen. Daarbij spelen genetische vatbaarheid voor ziekten natuurlijk ook een rol.

 

Kleine en grote rassen zijn ongeveer volgroeid bij de 1 a 1,5 jaar oud. Vermenigvuldigen wij dit met het getal 7, dan is een mens bij 7 jaar echter nog een kind en vol in de groei. Honden kunnen zich op de leeftijd van 1 jaar echter al voortplanten (al is dit niet verstandig). Tieners kunnen dit bij een leeftijd van 15 - 17 jaar oud. Dus het gezegde dat een hondenjaar 7 mensenjaren is, klopt dus niet in de beginjaren van de hond.

 

Een hond van 2 jaar is vergelijkbaar met een mens van 25 jaar oud. Daarna kunt je er 5 tot 7 jaar bij optellen.

 

Maar ook hierbij speelt ras een duidelijke rol. Een Duitse Dog bijvoorbeeld, groeit sneller de hoogte in, maar het duurt langer voor ze uitgegroeid zijn. Ze blijven daardoor langer pup en ze worden ook langzaam volwassen. Kleine rassen, bijvoorbeeld een toypoedel, zijn sneller volgroeid maar leven gemiddeld weer langer dan de extra grote rassen.

 

Leeftijdsvergelijking tussen mens en hond

Activiteit is goed voor de jonge en de oude geest.

 

Activiteit is goed, maar kent bij elke leeftijdsfase ook beperkingen. Natuurlijk zijn de volgende tips ook van belang bij een hond in de bloei van zijn leven.

 

Want het lichaam van de hond bestaat uit gewrichten en spieren. Een nog niet volgroeide hond, dus voor kleine honden tot de 1 jaar,  middelgrote honden 1 - 1,5 jaar en grote rassen 1,5 - 2,5 jaar oud dien je rekening te houden met het skelet.

 

271807.jpg

 

De gewrichten van jouw pup/jonge hond zijn nog niet volgroeid. Dit betekent dat de botelementen nog niet nauw samen sluiten, maar er nog veel tussenruimte is. Zie de afbeelding hierboven van een pup van 1 dag oud, 8 weken oud, en 20 weken oud. Dit is het heupgewricht van de hond en er is de eerste 20 weken dus al erg veel ontwikkeling in het botstructuur van je hond. En deze ontwikkeling gaat door tot het moment dat de hond volledig volgroeid is, afhankelijk van de grootte is dit tussen de 1 en 2,5 jaar oud.

Bij overbelasting van een jong niet volgroeid skelet kunnen er botwoekeringen ontstaan, stukjes breken heel simpel gezegd af. Dit betekent dat er vervolgens onregelmatigheden in de groei komen waarvan de hond direct last krijgt of pas op latere leeftijd.

 

Een hond midden in de bloei van zijn leven, gezond in zijn gewrichten en in een goede conditie, kan lichamelijk veel meer aan dan een jonge of oude hond. Wanneer het lichamelijk namelijk gezond is, dan komt het lichaam na een intensieve training tot een sneller herstel.

 

Dit in tegenstelling tot een oudere hond, zijn leven moet wel uitdaging blijven krijgen wil de hond goed in vorm blijven. Goede spieren helpen je hond zich makkelijk te bewegen, zijn skelet te ondersteunen en de druk van de gewrichten te halen. 

 

De juiste balans vinden.

Om blessures te voorkomen vermijden topatleten ook een koude start. Hoe goed getraind ze ook zijn, ongeacht hun leeftijd. Voor jonge honden zijn er minder fysieke activiteiten geschikt. Denk aan het maken van sprongen, haakse wendingen, lange afstanden wandelen of fietsen. Bij een lichamelijk volwassen hond mag je hiermee starten.

 

Bij een senior hond dien je de juiste balans te vinden, je hoeft ze niet alleen maar op de bank te laten liggen, er is genoeg voor hen te doen.

 

Wat zijn de juiste activiteiten

beweging hond

U weet het beste wat uw hond nog aan kan, immers is de ene hond de andere niet.

 

Luister en kijk wel goed naar je hond. Wordt je hond ouder, bouw het geleidelijk af, maar zorg wel dat hij wat van zijn lichamelijke conditie behoudt.

 

Verwen hem niet te veel

 

Zorg bij elke hond voor lichamelijke beweging per dag. Sommige honden worden met de jaren heel lui. Het is niet altijd duidelijk of er fysiek iets aan de hand is, of dat er een ingeslopen gebrek aan motivatie is. Wanneer een hond enkel lui op de bank ligt, verslappen de spieren. Spieren geven vorm aan ons lichaam en houden ons skelet in de juiste vorm. Je kunt je dus voorstellen wanneer een hond te weinig lichamelijke inspanning krijgt, zijn spieren zullen verslappen en verstijven waardoor het niet meer de goede ondersteuning kan geven aan het skelet.  Daag je hond dus wel uit, met inachtname van bovenstaand schema.

 

Spieren in het lijfje van je hond kunnen naarmate de hond ouder wordt vast gaan zitten. Bij elke vastzittende spier kan de hond zich minder goed bewegen, maar kan ook zorgen dat hij andere spieren juist gaat overbelasten. Sportmassage zorgt ervoor dat de spieren van de hond weer soepel worden en je zo voorkomt dat er pijnen in het lijfje van je hond ontstaan welke de bewegingsvrijheid van je hond in de weg staan. Klik hier om meer informatie te krijgen over onze sportmassage-mogelijkheden.

 

Zwemmen is ook een goede bewegingsvorm voor de hond, hydrotherapie kan een uitkomst bieden voor honden met bewegingsproblemen. Eerder hebben we hier een artikel over geschreven, klik hier om naar het artikel te gaan.

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Astrid (woensdag, 13 september 2017 23:18)

  Wow, weer een goed artikel!
  Wellicht een optie om een share link te plaatsen?

 • #2

  beja (zondag, 17 september 2017 14:01)

  Wat een goed en duidelijk artikel weer.
  Ik lees ze graag.
  Ga zo door en bedankt