Pijn gerelateerde agressie

Geschreven door:

Dorenda Theunissen - Verdijk

Kynologisch Gedragsdeskundige

Dogwish

 

Eigenlijk spreekt deze vorm van agressie al voor zich: een dier wat pijn heeft kan agressief reageren op aanrakingen die hem pijn bezorgen. De hond kan ook al agressie vertonen om te voorkomen dat hij aangeraakt zal worden. Vaak is dit een agressievorm welke van de ene dag op de andere dag in de ogen van de eigenaar is ontstaan.


Vroeger vond de hond het geen probleem als hij bijvoorbeeld bij de oren werd gekriebeld, van de een op de andere dag vertoont de hond agressie wanneer je dit wilt doen, hij heeft bijvoorbeeld oorontsteking. In het gunstigste geval loopt de hond weg, maar wanneer hij daartoe geen mogelijkheid ziet en de pijn houdt aan dan zal hij op een hondse manier duidelijk maken dat je moet stoppen met aanraken in dat gebied.

Wanneer honden zich terugtrekken, ontwijken en vervolgens dreigen en/of aanvallen zul je kunnen denken aan een medische oorzaak. Je kunt bij pijn gerelateerde agressie denken aan oorontsteking, pijnlijke gebitselementen, nek- en rugklachten, gewrichtsklachten, maar ook bijvoorbeeld een grasaar in het oor of tussen de teentjes of een kneuzing.

Pijn gerelateerde agressie ontstaat voor een eigenaar uit het niets, en er is voor de eigenaar in de eerste instantie vaak ook geen logische reden voor het gedrag. Het betasten van de honden kan dus nooit kwaad, eigenlijk voer je direct een medische test uit op je hond. Let goed op zijn gedrag, waar wil je hond graag aangeraakt worden en waar niet. Wanneer je dit bij een gezonde hond met grote regelmaat zult doen, leer je jou eigen hond nog beter kennen. Je zult eerder merken wanneer je hond ergens bij een bepaald deel pijn heeft. Hij zal dan namelijk een reactie geven waarmee hij wil aangeven dat je stopt met de handeling. Bij een alert eigenaar zal er dus een lampje gaan branden.


Commentaren: 0