Vaccineren of Titerbepaling?

Geschreven door:

Patty Gisbers-Jenniskens

Tel: 0485-576752

Mail: info@dierenartsboxmeer.nl

Website: www.dierenartsboxmeer.nl

Dierenarts Boxmeer

Als hondenbaas zul je de termen vaak wel horen, op wedstrijden, verjaardagen of wanneer een andere hondeneigenaar je een goed bedoeld advies wil geven. Vaccineren of Titeren? Wij hebben het aan Patty Gisbers-Jenniskens gevraagd, Dierenarts van praktijk Dier&Arts in  Boxmeer. Zij legt de principes van Vaccineren en Titeren aan jou uit.

Het principe van vaccineren.

Bij een vaccinatie worden in het lichaam van een gezond dier verzwakte of dode ziekteverwekkers geïnjecteerd. Het lichaam gaat als reactie hierop afweercellen en afweerstoffen (antilichamen) maken die de geïnjecteerde ziekteverwekker moeten bestrijden. Het is de bedoeling dat deze antilichamen in het lichaam aanwezig blijven of kunnen worden opgeroepen als zo’n zelfde ziekteverwekker weer in het lichaam terecht komt. Op deze manier wordt het dier beschermd tegen gevaarlijke en veel voorkomende ziektes. De mate en duur van bescherming is voor elk individueel dier en voor elke ziekteverwekker verschillend. Zo kan de ene hond na een jaar geen bescherming meer hebben tegen een bepaalde ziekte en de andere hond na 3 jaar nog steeds beschermd zijn tegen diezelfde ziekte. Er zit ook verschil in beschermingsduur tussen de vaccins van de verschillende fabrikanten. Het vaccin dat wij gebruiken voor de zogenaamde grote cocktail werkt minimaal 3 jaar tegen parvo, hepatitis en hondenziekte.

Wij hanteren al jaren het Vaccinatie op maat beleid. Dat betekent dat wij per dier kijken naar de vaccinatiestatus en naar de risico's die hij of zij loopt. Aan de hand daarvan geven wij een vrijblijvend vaccinatie-advies. Ziektes waar bij de hond regelmatig tegen gevaccineerd wordt, zijn parvo, hondenziekte (distemper), besmettelijke leverziekte (hepatitis), ziekte van Weil (4 varianten), hondsdolheid, besmettelijke hondenhoest (ofwel kennelhoest) en de ziekte van Lyme. 

Wat is een Titerbepaling

Tegenwoordig wordt er veel gesproken over titeren. Dit is een test waarbij de actuele hoeveelheid

antilichamen in het bloed gecontroleerd wordt. Het is dus een momentopname. Wij gebruiken hiervoor de Vaccicheck. Op basis van de Vaccicheck kunnen we vrij nauwkeurig voorspellen of uw hond nog 1 jaar of nog 3 jaar of helemaal niet meer beschermd is.

Wanneer er nog voldoende antistoffen in het bloed aanwezig zijn, is het in ieder geval niet nodig om het lichaam op dat moment opnieuw te stimuleren met vaccinaties.  De ziektes waarvan we hiermee de hoeveelheid antistoffen kunnen bepalen zijn hondenziekte (distemper), besmettelijke leverziekte (hepatitis) en parvo.

 

De ziekte van Weil en besmettelijke hondenhoest zijn vaccins die maximaal een jaar werken en deze zullen dus jaarlijks gegeven moeten worden voor een goede bescherming.

 

Het voordeel van titeren is dat we een beter inzicht krijgen in de bescherming van uw hond en

niet onnodig lichaamsvreemde stoffen in het lichaam brengen. Dit is ook een groot voordeel als uw hond ziek wordt van de vaccinatie of lijdt aan bepaalde chronische aandoeningen. Een jaarlijkse lichamelijke controle en vaccinatie tegen de ziekte van Weil en eventueel de besmettelijke hondenhoest blijft echter verstandig.

 

Wilt u meer weten over vaccineren of titerbepaling, stuur dan vrijblijvend een mail naar info@dierenartsboxmeer.nl

 

 

 

Patty Gisbers-Jenniskens

Tel: 0485-576752

Mail: info@dierenartsboxmeer.nl

Website: www.dierenartsboxmeer.nl

Patty Gisbers-Jenniskens Dierenarts Boxmeer

Commentaren: 0