Verslag Turid Rugaas - 19 en 20 november 2016

Geschreven door:

Lyanne van Workum

Kynoligsch Gedragsdeskundige bij Hondenschool Dogwish

Turid Rugaas is een dame op leeftijd die al haar hele leven honden bestudeerd. Zij is woonachtig in Denemarken. Ze heeft een aantal leuke heel leesbare boekjes geschreven die het lezen meer dan de moeite waard zijn! ‘Kalmerende signalen’ en’ help mijn hond trekt’. Op het moment dat ik hoorde dat ze naar Nederland kwam, twijfelde ik geen moment en wilde ik haar ontmoeten en haar verhalen horen. Dat is me gelukt. Ik schrijf voor jullie een verslag van hetgeen wat ik gehoord heb.

Turid Rugaas
Turid Rugaas en Lyanne van Workum

Tijdens dit seminar werd er uitgebreid gesproken over de kalmerende signalen, wat zijn het? Hoe worden ze gebruikt? En vooral, hoe kunnen wij ze lezen en interpreteren.  

Een aantal kalmerende signalen op een rijtje:

 • Bek likken
 • Hoofd afdraaien
 • Knipperen met de ogen, ogen half sluiten
 • Lage houding aannemen
 • Snuffelen aan de grond
 • Lichaam half wegdraaien
 • Oren laag
 • Weglopen of geheel wegdraaien van het lijf.

Kalmerende signalen worden vooral ingezet om heel beleefd te zijn, honden zijn voor nature geen vechters maar vredestichters. Ze zullen elkaar dus ook niet zomaar benaderen, maar om elkaar heen cirkelen om zo elkaar te laten weten dat zij helemaal ok zijn. Ze gebruiken deze signalen ook naar ons als wij boos zijn of gefrustreerd.

Wanneer een hond teveel stress ervaart of te vaak afgestraft wordt voor de signalen die hij geeft zal hij ze niet meer gaan gebruiken, hij verliest zijn beleefdheid en stopt met ‘praten’.

 

Stress, nog zo'n hot item

Stress is een lastig begrip, want wat is het nu precies en wanneer is het teveel? Stress is een mate van gemoedstoestand die veroorzaakt worden door hormonen, even heel kort door de bocht☺

Stress is niet per definitie verkeerd, je hebt een bepaalde spanningsboog nodig om te kunnen presteren, maar het mag niet te lang duren en er zit een plafond in, met andere woorden, je kunt te hoog in je stresslevel komen en dan verlies je het vermogen om nog te leren of presteren.

Het afbreken van het stresshormoon heeft tijd nodig, dus als je hond super gewerkt heeft en flink gepresteerd geef hem dan ook vooral rust na de training/inspanning zodat hij kan herstellen!

Ook als hij een paar vervelende ervaringen heeft opgedaan, dan heeft hij tijd nodig!

Dat betekent als je een oefening hebt gedaan met je hond, doe dan ook even een spelletje met hem, dat kan zijn knuffelen (als je hond dat tenminste leuk vindt) of een snuffelspelletje in de vorm van snoepjes zoeken, of een trekspelletje.

De belangrijkste boodschap is dan ook: Geef je hond de tijd om alles te leren, om zichzelf te ontwikkelen, laat hem zelf nadenken en help hem waar nodig door vooral duidelijk te zijn zonder boos of gefrustreerd te raken (geduld is een schone zaak☺) Honden zijn visueel ingesteld, gebruik dus vooral ook je lichaam om aanwijzingen te geven! Training en rust moeten dus in evenwicht zijn!!!

 

Hondsnieuwsgierig?

Ze zijn van nature ook heel nieuwsgierig, geef ze de gelegenheid om te ontdekken en uit te proberen☺

Hoe beter je hond in zijn vel zit, hoe makkelijker hij leert en hoe minder hij zal reageren op prikkels van buitenaf. Het is dus belangrijk om de tijd te nemen om naar je hond te kijken hoe hij reageert, speelt of ontdekt, leer hem kennen!

Dit kost tijd, en dat is dus niet in een paar maanden te regelen. Je pup heeft de tijd nodig om groot te worden, te leren van zijn fouten en te groeien, zowel in zijn lijf als mentaal.

Mentale stimulatie is alles wat de zintuigen kunnen waarnemen (oren, ogen, neus, tong, touch) deze informatie wordt verwerkt door de hersenen, deze filtert de informatie en onderneemt zo nodig actie. Het snuffelen tijdens de wandeling is dus heel belangrijk!

 

Geest en lichaam in evenwicht

Hou in je training/aktiviteiten ook rekening met de lichamelijke gesteldheid van je hond. Een jonge hond moet nog groeien en heeft nog niet zoveel spierkracht, dit moet rustig opgebouwd worden!

Ook de botstructuur moet de tijd krijgen om zich goed te kunnen vormen, evenals het kraakbeen en de groeischijven. Ga dus met een hond van 6 maanden NIET elke dag een uur wandelen en balletje gooien en dan ook nog gehoorzaamheidstraining volgen, daarmee breng je echt veel meer schade aan dan dat je goed doet!!  Alles met mate! Dit geld ook voor de andere gezinsleden en zeker wanneer je de hond naar een dagopvang brengt, wie bepaalt de rust van de hond en neemt er de verantwoordelijkheid over?

 

Uiteraard is dit een kort verslag van 2 intensieve dagen, maar ik heb geprobeerd de essentie vast te leggen en weer een beetje meer inzicht te kunnen geven in de wereld van onze trouwe viervoeter.

Want dat is het, een trouwe metgezel, een maatje voor het leven, die onze liefde, aandacht en respect meer dan verdiend!

Boeken van Turid Rugaas

Boeken zijn te bestellen via Bol.com, hierbij treft u de linkjes per boek aan:

Kalmerende Signalen,

Help mijn hond trekt!

Blafgedrag van honden

Commentaren: 1
 • #1

  Hannie, Pip (zondag, 08 januari 2017 21:03)

  Wat blijven jullie jezelf toch telkens weer goed bijscholen. Zouden velen andere van kunnen leren.

  Keep up the good work, dames!