Vuurwerktraining, oktober / november

Geschreven door:

Dorenda Theunissen - Verdijk,

Gedipl Kynoligsch Gedragsdeskundige bij Hondenschool Dogwish

 

Oktober is voor hondeninstructeurs al de maand van het vuurwerk. We gaan ons weer bezighouden met het vuurwerk. De puppy cursisten van oktober hebben we al wat oud op nieuw vreugde gegeven, althans,,, het geluid van knallend vuurwerk hebben we laten horen middels de speakers in de hal. Hier zien we elke keer een mooi stukje gedrag, hoe zacht het geluid in eerste instantie ook staat, de oortjes en snoetjes gaan vragend op en neer. We gebruiken de methode van desensibiliseren, oftewel het ongevoelig maken voor in dit geval knalgeluid van vuurwerk.


Voorbereiding betekent dubbele feestvreugde.

Het evenaart het geluid bij lange na niet, het geluid van vuurwerk uit een speaker, of het “echte” geluid in de nacht van 31 december. Maar het is wel een hele goede voorbereiding.

 

31 december is een avond, dan vergaat voor sommige honden de wereld. Hoewel de ene hond meer geluidsgevoelig is als de ander, reacties zullen er gegeven worden wanneer het geluid onherkenbaar en zeer onverwacht komt, en als zeer dichtbij ervaren wordt. Een hond is een vluchtdier, in geval van grote angst wil het schuilen of zelfs vluchten.

Het geknal is vaak niet herkenbaar voor een hond, niet plaatsbaar, en het blijft minutenlang aanhouden. Omdat het onherkenbaar is en klinkt als een dichtbijzijnde dreiging ontwaakt er een emotie van angst. Daarom zorgen wij er tijdens de puppycursus voor dat het geknal voor de hond wel herkenbaar zal worden. We willen dat ze er ongevoelig voor zijn. In eerste instantie zetten we de speaker op het laagste geluidsniveau. Wij als instructeurs zien in het begin even de oortjes op en neer bewegen, maar door het zeer lage niveau en het “normaal en leuk doen” van de eigenaar tijdens de training, legt de pup een link dat het vuurwerk geknal iets is wat op de achtergrond plaatsvindt en dat hij tegelijkertijd leuke dingen met zijn baas doet. Het is nu de taak van de instructeur om in de gaten te houden of de pups nog reageren op de geluiden, of dat er geen oortjes en snoetjes meer bewegen. Zodra alle pups niet meer reageren op het geluid, zet de instructeur het volume weer een stapje hoger. Dit proces herhaalt zich net zolang totdat het geluid “lekker” hard klinkt in de hal. We herhalen deze stappen nog een 2e of 3e keer tijdens de basiscursus.

 

Onze basiscursus-cursisten van september-oktober-november en december verblijden wij automatisch met gratis duidelijke geluidsfragmenten om ook thuis te kunnen trainen. Een stukje nazorg vanuit onze hondenschool.

 

Thuis kunnen zij zelf ook aan de slag. Wanneer je de geluidsfragmenten gebruikt welke vanuit Dogwish is aangeboden. Kun je middels de computer of laptop of ander apparaat ook thuis oefenen, zodat uw jonge hond ook thuis ongevoelig zal geraken voor de knallen. Start weer op het laagste geluidsniveau, wanneer uw hond de focus op u heeft tijdens de training en niet reageert op de laptop of computer kun je elke keer het geluidsniveau stapje voor stapje verhogen. Denk aan kleine stappen, deze worden vanzelf een grote stap.

 

In onze nieuwsbrief van December vertellen we jou over de voorbereidingen op de nieuwjaarsnacht, wat wel en wat vooral niet te doen.

 

Vul onderstaand formulier in en je ontvangt zo spoedig mogelijk het gratis Ebook inclusief de 4 geluidsfragmenten toegezonden.

 

Deze service bieden wij enkel voor (oud-) cursisten van Dogwish.


Direct aanvragen

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.